Gårdagens bomb var onekligen lanseringen av Googles kommande operativsystem, Chrome OS. Chrome OS kommer att vara gratis och har redan attraherat några av världens största datortillverkare såsom HP, Acer och Lenovo.

Efter den senaste tidens motgångar och dålig publicitet för Microsoft, var nog det här det värsta som kunde hända för mjukvarujätten på sikt. Det vore i och för sig naivt att tro att Google kommer att ta några större andelar den närmaste framtiden, men på längre sikt kan det utgöra ett hot. Inte minst då det är gratis och har stark uppbackning från dag ett.

Frågan vi Mac-användare ställer oss är förstås vad det här kommer att betyda för Apple. Flera analytiker var snabba med att påpeka att det här tvingar Apple att se över sina brister med OS X och snabbt åtgärda dessa för att företaget ska kunna tackla hotet från Google.

Vilka brister?

Apple, precis som Microsoft, har utvecklat operativsystem sedan persondatorns begynnelse. I och med OS X har Apple visat var skåpet ska stå, och Microsoft har kopierat friskt från OS X i både Vista och Windows 7.

I det här fallet håller jag med Techcrunch som tror att Chrome OS kommer att ha minimal påverkan på Apple. För det första kommer Chrome OS främst att rikta sig mot marknaden för netbooks, en marknad som Apple mer eller mindre ignorerat.

För det andra så ligger Apples styrka i användarupplevelser. Hur duktiga Google än är så kommer de att få det svårt att lösa alla problem med kompatibilitet och användargränssnitt mellan olika produkter och hårdvaruplattformar. Google har inte direkt gjort sig kända för att skapa estetisk laddade produkter.

Ett tänkbart scenario är att en kamp mellan Microsoft och Google kan skapa större framgångar för Apple. Chrome OS kommer att fokusera på webbapplikationer, något som även Microsoft fått upp ögonen för de senaste åren.

Microsoft kommer säkerligen att lägga in en högre växel vad gäller att konvertera sina program så att det kan köras på webben för att tackla Google. Frågan är dock, vill vi verkligen köra våra program på webben?

Jag vill i alla fall inte centralisera allting jag gör. Googles möjligheter att spåra och profilera vårt användande är redan i dag skrämmande. Tas detta ett steg längre för att även inkludera vad vi gör lokalt på våra datorer så lär många användare komma att ifrågasätta Googles inflytande och kontroll över information.

Vad tror du?